Kodros verbindt financials aan gemeenten.

BBV Grondexploitatie

Als het gaat om BBV grondexploitatie, is het belangrijk om te begrijpen wat het inhoudt en hoe het werkt. BBV staat voor Besluit Begroting en Verantwoording, een regelgeving die van toepassing is op gemeentelijke financiën in Nederland. In dit artikel geven we verdere uitleg over de BBV grondexploitatie. 

Ben je opzoek naar een expert op het gebied van BBV grondexploitatie? Neem dan direct contact met ons op.

Geïnteresseerd in het volgen van een BBV cursus, bel dan direct met Jan-Joost 06-40063750 voor meer informatie.

BBV grondexploitatie: Belangrijke aspecten

Een grondexploitatie is een proces waarbij de gemeente betrokken is bij de ontwikkeling van onroerend goed, zoals bouwprojecten of herontwikkelingsplannen. Het doel van een grondexploitatie is om winst te maken uit de verkoop van gronden en vastgoed. 

Het BBV-grondexploitatiemodel biedt gemeenten richtlijnen voor het opstellen van een begroting en jaarrekening met betrekking tot grondexploitaties. Het model heeft als doel om transparantie en uniformiteit te bevorderen bij de financiële verslaglegging van deze activiteiten.  

Er zijn verschillende belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het toepassen van BBV grondexploitatie. Hier volgen enkele van de belangrijkste: 

  • Activering van kosten: Kosten die direct verband houden met de ontwikkeling van een grondexploitatie moeten geactiveerd worden op de balans. 
  • Renteberekening: Rentekosten moeten worden toegerekend over de periode waarin de grondexploitatie plaatsvindt. 
  • Berekening van het resultaat: Het resultaat van een grondexploitatie wordt bepaald door het verschil tussen de gerealiseerde opbrengsten en de geactiveerde kosten. 

Heeft jouw organisatie een expert nodig op het gebied van BBV grondexploitatie? Neem dan contact met ons op of bel met Nancy 085 250 03 42

BBV grondexploitatie: Toepassing

Het correct toepassen is essentieel voor gemeenten om inzicht te krijgen in hun financiële positie met betrekking tot deze activiteiten. Door consistente en transparante rapportage kunnen gemeenten beter begrijpen of een grondexploitatie winstgevend is en welke risico’s eraan verbonden zijn. 

Daarnaast helpt het BBV-grondexploitatiemodel ook bij het vergelijken van verschillende grondexploitaties binnen een gemeente of tussen gemeenten onderling. Dit kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het identificeren van kansen voor verbetering. 

Benieuwd hoe Kodros adviseurs jouw organisatie kunnen helpen met vragen omtrent BBV grondexploitatie? Neem contact met ons op of bel direct met Nancy 085-2500342

 

Afsluitend

Inzicht in BBV grondexploitatie is van cruciaal belang voor gemeenten die betrokken zijn bij vastgoedontwikkeling. Door de richtlijnen van het BBV-grondexploitatiemodel te volgen, kunnen gemeenten hun financiële verslaglegging verbeteren en een duidelijk beeld krijgen van de winstgevendheid en risico’s van hun grondexploitaties.  

Wil je je kennis verdiepen over de BBV? Kodros biedt een BBV cursus aan! Deze opleiding start in februari en word op locatie en klassikaal aangeboden. Deelnemers krijgen een vaste docent. Meerdere opleidingen komend jaar volgen? Geen probleem, daar kunnen we rekening mee houden. Heb je vragen over de exacte inhoud van het programma per dagdeel, neem contact op met Jan-Joost 06-40063750

Kodros biedt ook andere cursussen aan. Bekijk deze op de volgende pagina’s:

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?