Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Financieel administratief medewerker Gemeente

Kun jij plannen, goed omgaan met geld en houd je graag het overzicht? Dan is een baan als financieel administratief medewerker gemeente wel iets voor jou. Bij elke gemeente werkt een Financieel administratief medewerker. Sommige gemeenten hebben meerdere Financieel administratief medewerkers. Lees hier meer over hoe en waar je kan werken als financieel administratief medewerker gemeente, hoe een dag eruit ziet, het gemiddelde salaris én ontdek wat je doorgroeimogelijkheden zijn.

Wat doet een Financieel administratief medewerker gemeente?

Elke gemeente kent meerdere Financieel administratief medewerkers, die zich elk richten op een onderdeel van de financiële administratie: bijvoorbeeld debiteuren, crediteuren, bankboek, grootboek of applicatiebeheer. Als Financieel administratief medewerkers ben je expert op het gebied van o.a. het controleren van alle inkomende en uitgaande facturen, het opstellen van financiële rapportages en/of het beheren van de algehele financiële administratie. Je hebt oog voor detail, en ziet geen fout over het hoofd!

In een functie als financieel administratief medewerker gemeente vind jij het belangrijk om werk van hoge kwaliteit te kunnen leveren. Dit doe je samen in een team van enthousiaste collega’s waarbij je samen naar een resultaat toe werkt waarbij je continue jezelf en/of de werkprocessen blijft verbeteren.

Naast inhoudelijk sterk is het belangrijk dat een financieel administratief medewerker gemeente ook een goede relatie onderhoudt met de financieel adviseurs met wie zijn nauw samenwerken.

Een Senior Financieel administratief medewerker gemeente is ook verantwoordelijk voor het coördineren van financiële activiteiten, het beheren van financiële middelen en het evalueren van financiële resultaten maar ook het vormen van een vraagbaak voor de financieel administratief medewerkers en adviseurs.

Een financiële administratief medewerker gemeente is een belangrijke functie binnen de lokale overheid. Deze persoon is verantwoordelijk voor het verwerken, beheren en controleren van financiële gegevens. Een aantal voorbeelden van de werkzaamheden zijn:
– Het verzamelen, verwerken en beheren van financiële gegevens en documenten;
– Het opstellen van financiële rapporten voor financieel adviseurs of andere collega’s;
– Het verwerken van begrotingswijzigingen;
– Het verwerken van de financiële administratie (crediteuren&debiteuren)
– Werken aan het grootboek, tussenrekeningen, jaarrekeningen
– Boeken van journaalposten
– Analyseren en/of oplossen van problemen en vragen
– Gegevens invoeren, controleren, corrigeren en verwerken in de financiële administratie;
– Contact onderhouden met collega’s, afdelingen en klanten
– Het verzamelen van gegevens ten behoeve van de accountant en het balansdossier;
– Ondersteunende werkzaamheden rondom de jaarrekening, de begroting en periodieke rapportages;

Waarom werken voor een gemeente?

Gemeenten onderscheiden zich van het bedrijfsleven, op het gebied van flexibiliteit, complexiteit en een verantwoordelijkheidsgevoel. Werken bij een gemeente betekent dat je ruimte hebt om je werk zelfstandig in te richten, er wordt doorgaans minder gestuurd op wanneer je de werkzaamheden uitvoert en meer dat je ze uitvoert. Dit maakt je werkzaamheden en de invulling daarvan erg afwisselend en prettig. Verder biedt het werken als financieel administratief medewerker gemeente een goede balans tussen werk en vrije tijd. Je hebt een flexibele werkomgeving waardoor je in staat bent om je taken goed te vervullen zonder je vrije tijd te veel te beperken.
Van een financieel medewerker wordt verwacht dat je betrouwbaar bent, accuraat werkt en je werk op tijd af hebt. De werkzaamheden zijn uitdagend, je levert je een betekenisvolle bijdrage aan je omgeving immers; je werk wordt zichtbaar in de praktijk, bijvoorbeeld door het verlenen van
een subsidie aan de plaatselijke kinderboerderij of sportvereniging. Een ander voorbeeld is het werken
aan een financiële onderbouwing voor de levering van zorg aan de inwoners van jouw gemeente.

Als financieel administratief medewerker bij een gemeente zul je ook veel contact hebben met andere afdelingen binnen de gemeente. Je zult veel interne communicatie hebben met andere vakafdelingen op het gebied van het Sociaal/Ruimtelijk domein of bijvoorbeeld ICT en HRM. Ook kun je contact onderhouden met externen zoals banken, verzekeraars, accountants en belastingdiensten.

Welke opleiding heeft een Financieel administratief medewerker bij een gemeente nodig?

Om aan de slag te gaan als financieel administratief medewerker, heb je voldoende aan een mbo-diploma. Er bestaat zelfs een mbo-opleiding financieel administratief medewerker. Met deze opleiding word je helemaal klaargestoomd om te kunnen starten. Wil je nou meer kans maken op doorgroeimogelijkheden? Of ben je gewoon nog niet uitgeleerd? Er zijn ook mogelijkheden om hbo-studies te volgen, zoals bijvoorbeeld boekhoudkunde of bedrijfsadministratie. Bijvoorbeeld aan de NCOI, ROC Nederland of NTI.

Gemeenten willen graag kandidaten met een ruime ervaring op het werkgebied van financiën, bijvoorbeeld die binnen het bedrijfsleven ervaring hebben opgedaan als financieel administratief medewerker.

Een opleiding voor Financieel Administratief Medewerker bij een gemeente kan bestaan uit een aantal verschillende modules. Deze modules kunnen onder andere bestaan uit: boekhouden, administratie, financiële planning, maken van financiële rapportages, specifieke wetgeving van gemeenten. Je kunt hierbij denken aan de BBV (Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten), Fido (Wet financiering decentrale overheden) of het BTW Compensatiefonds. De modules zorgen ervoor dat je de kennis hebt om de financiële administratie bij een gemeente goed en efficiënt te beheren. En conform de relevante wet- en regelgeving (bijvoorbeeld BBV).

Wil je goed voorbereid zijn op jouw rol als financieel administratief medewerker gemeente? Check dan Kodros Kenniscentrum eens. Hierin staan alle online trainingen en cursussen die Kodros aan financials gemeenten aanbiedt.

Daarnaast zijn er ook andere vaardigheden die je moet beheersen om een succesvol Financieel Administratief Medewerker bij een gemeente te worden. Je moet bijvoorbeeld goed in staat zijn om te communiceren met andere medewerkers en je moet de juiste plannen en procedures kunnen opzetten en volgen. Ook moet je goed kunnen samenwerken om de juiste beslissingen te nemen.

Welke training en opleiding kan een Financieel administratief medewerker bij een gemeente volgen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kennis en kunde als Financieel administratief medewerker gemeente op niveau te houden. Er zijn ook mogelijkheden om hbo-studies te volgen, zoals bijvoorbeeld boekhoudkunde of bedrijfsadministratie. De NCOI , ROC Nederland of NTI organiseren verschillende trainingen en opleidingen aan in boekhoudkunde. Daarnaast heeft Kodros haar eigen Kenniscentrum, daarin kunnen opleidingsactiviteiten gericht op financials voor gemeenten gevolgd kunnen worden. De inhoud is in samenwerking met experts uit het werkveld totstandgekomen.
In al onze opleidingsactiviteiten staat jouw dagelijkse praktijk centraal. Bovendien werken wij uitsluitend met experts die zelf werkzaam zijn als financieel administratief medewerker binnen een gemeente. Zij begrijpen dus als geen ander waar je tegenaan loopt in je werk.
De opleidingsactiviteiten kun je volgen als individuele financial die werkzaam is binnen een gemeente, maar ook bieden we opleidingen en trainingen op maat aan voor hele gemeentelijke organisaties of specifieke afdelingen. De opleidingsactiviteiten stemmen we volledig af op jouw behoefte. Wil je bijvoorbeeld met meerdere collega’s – op een zelfgekozen locatie – dezelfde opleiding laten volgen? Of wil je in een van onze trainingen een specifiek vraagstuk binnen jouw organisatie aanpakken? We helpen je graag. Onze aanpak is uitnodigend, en mensgericht. We bieden onze training en opleiding aan op locatie, op ons hoofdkantoor in Nijmegen, digitaal of in een combinatie van live en digitaal.

Een greep uit de thema’s die bij tijdens training en opleiding van Kodros aanbod kunnen komen:
– BBV; De financiële voorschriften bij gemeenten.
– De gemeentelijke rollen en actoren zoals raad, Burgmeester en Wethouders, directie etc.
– De gemeentelijke bedrijfsvoering.
– Planning en Control instrumentarium in relatie tot het BBV.
– Inhoudelijke onderdelen gericht op specifieke vakgebieden zoals het Sociaal Domein, het Ruimtelijk Domein en de Bedrijfsvoering.
– Specifieke onderdelen van de Planning en Control cyclus bijvoorbeeld de totstandkoming van de jaarrekening of een begroting.
– De Plan Do Check Act cyclus in gemeentelijke organisaties.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met Nancy op om alle mogelijkheden te bespreken.

Stel jouw opleidings- of ontwikkelvraag per mail aan Nancy Brussel of neem vrijblijvend telefonisch contact met haar op via 085-2500342.

Je wil aan de slag als financial bij een gemeente en hebt nog geen ervaring of je wil jezelf zich verder ontwikkelen in je vak, misschien is een carrière of het finance traineeship bij Kodros dan wat voor je. Je leest er meer over op onderstaande pagina’s.
Inschrijven voor Kodros Kenniscentrum
Finance Traineeship
Financieel adviseur bij Kodros

Hoe ziet een werkdag van een Financieel administratief medewerker eruit?

Voor de financieel administratief medewerkers bij een gemeente is geen dag hetzelfde. Het werk is afhankelijk van de projecten waar de medewerkers mee bezig zijn en de taken die zij moeten uitvoeren. Een gemiddelde werkdag begint met het checken van de mailbox. Daarna verzamelen de medewerkers informatie over financiën en stellen ze financiële verslagen en begrotingen op.

Na de middagpauze kunnen de medewerkers aan de slag met de administratieve taken. Dit kan bijvoorbeeld het verwerken van gegevens, het invoeren van gegevens in de systemen van de gemeente, het verwerken of controleren van facturen en het verzenden van kwitanties. Ook kunnen ze betrokken zijn bij het beheer van de financiële middelen van de gemeente, waaronder het beheren van de leningen of verzekeringsportefeuille, de inkomsten en de uitgaven.

Voor het einde van de dag is er tijd voor het controleren van de financiële informatie en het bijhouden van de boekhouding. Daarnaast zijn de medewerkers ook verantwoordelijk voor het rapporteren van de financiële informatie aan de leidinggevenden.

Financieel administratief medewerkers bij de gemeente hebben een afwisselende en dynamische werkdag. Elke dag hebben ze te maken met verschillende taken, waardoor geen enkele dag hetzelfde is. Dit maakt het werk interessant en uitdagend.

Wat is het salaris van een Financieel administratief medewerker bij een gemeente?

Het salaris van een Financieel administratief medewerker bij een gemeente varieert tussen de schaal 7 en schaal 10a. Dat betekent minimaal een salaris van €2.638,- en maximaal €3.985,- bruto per maand (bij 36 uur per week). Per jaar is dat tussen €31.660 euro en €47.820 euro bruto inclusief Individueel Keuzebudget (IKB). Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring. Lees hier als je meer wil weten over de exacte schaalniveaus.
IKB bestaat uit vakantiegeld en eindejaarsuitkering wat je fiscaal voordelig kunt inzetten voor een aantal zaken, zoals het kopen van extra verlof, de uitruil woon-/werk kilometers of de aanschaf van een nieuwe fiets. Je kunt tevens kiezen voor het laten uitbetalen van je keuzebudget.

Het salaris van een Financieel administratief medewerker bij een gemeente is afhankelijk van het loongebouw, die afhangt van de grootte van een organisatie. Naast een goed salaris, is een uitdagende baan met veel ruimte voor initiatief en zelfontplooiing belangrijk.
Belangrijk om te vermelden is dat je bij de start als Financieel administratief medewerker bij een gemeente meestal een tijdelijk contract krijgt, dat bij goed functioneren wordt omgezet naar een vast contract.

Doorgroeimogelijkheden als financieel administratief medewerker

Ben jij, na een tijdje uitblinken als financieel administratief medewerker gemeente, klaar voor een volgende stap in je carrière? Je hebt veel mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld doorgroeien tot:

  • Senior medewerker financieel beheer: Als senior medewerker financieel beheer gemeente ben jij verantwoordelijk voor de volledige financiele administratie gemeente. Ook kun je fungeren als vraagbaak van alle financieel administratief medewerkers van de gemeente en de financieel adviseurs.
  • Financieel consulent: Kom je er tijdens je werk op de financiële afdeling achter dat er een adviseur in jou schuilgaat? Misschien ontpop je je dan wel tot financieel consulent! Als financieel consulent adviseer en ondersteun je collega’s bij financiële en bedrijfseconomische vraagstukken. Je bent hierbij het eerste aanspreekpunt en daardoor heb je regelmatig overleg. Ook draag je bij aan de financiële beleidsadvisering en producten van de budgetcyclus, onder andere de jaarrekening, begroting en periodieke rapportages.

 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Neem contact met ons op.

Soorten administratieve medewerkers gemeente

Als financieel administratief medewerker gemeente werk je niet alleen. Waarschijnlijk kom je terecht op de administratieve afdeling van een gemeente. Hier deel je de werkvloer met waarschijnlijk andere financieel administratieve medewerkers, zoals:

  • Algemeen administratief medewerker: verrichten van uitvoerende werkzaamheden met betrekking tot verwerking van de inkoopfacturen en de verkoopfacturen.
  • Administrateur: je bent het eerste aanspreekpunt van de boekhouding voor de gemeente. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de inrichting van de financiële administratie en bewaken van de kwaliteit.
  • Salarisadministrateur: je bent mede verantwoordelijk voor de maandelijkse salarisverwerkingen. Naast dat je hét aanspreekpunt bent over de salarisadministratie ben je dat ook voor de externen (accountant, belastingdienst en pensioenfonds).

Hoeveel uur per week werkt een Financieel administratief medewerker gemeente?

Gemiddeld werkt een Financieel administratief medewerker bij een gemeente 32 tot 36 uur per week. Bij sommige gemeenten is het ook mogelijk om de functie parttime uit te voeren, dus voor 24 uur per week.

Hoe word je een Financieel administratief medewerker gemeente?

Om de functie Financieel administratief medewerker goed uit te voeren, moet je kennis hebben van boekhouding, financiële administratie en fiscale regelgeving. Er zijn veel verschillende opleidingen beschikbaar, afhankelijk van je interesse en je budget. Sommige opleidingen leren je de basisprincipes van boekhouding, terwijl andere je meer gespecialiseerde technieken leren. Een afgeronde mbo-opleiding kan voldoende zijn, bij voorkeur heb je enkele jaren relevante werkervaring opgedaan.

Na het volgen van relevante financiële opleidingen, is het belangrijk om je vaardigheden te verbeteren door middel van ervaring. Daarom is het belangrijk om ervaring op te doen met het werken met financiële systemen, zoals boekhoudsoftware en financiële rapportage systemen. Voorbeelden als boekhoudsoftware dat gebruikt wordt bij gemeenten zijn: Unit4, Centric (Key2Finance), en Pinkroccade (CiVision-Middelen).
Pakketten

Ook kunnen gemeenten gebruik maken van financiële rapportage systemen zoals LIAS, Pepperflow, en Cognos. Maar soms wordt ook gewoon Excel gebruikt.

Welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als financieel medewerker?

Kan jij je vinden in de volgende eigenschappen? Dan ben jij een financieel administratief medewerker gemeente die we zoeken! Een aantal eigenschappen van een financieel administratief medewerker gemeente op een rijtje:

  • Communicatief sterk: Je hebt als financieel administratief medewerker veel contact met collega’s, zowel binnen als buiten de gemeente. Het is dus belangrijk dat je goed kan communiceren.
  • Georganiseerd: er komt veel verantwoordelijkheid kijken bij de functie financieel administratief medewerker gemeente. Je werkt namelijk met geld van de burgers. Het is dus belangrijk dat je secuur te werk gaat en dat je goed het overzicht kan bewaren.
  • Goed met cijfers: deins jij niet terug voor cijfers en rekenwerk? Je werkt de hele dag met cijfers dus het is belangrijk dat je hier plezier uithaalt.
  • Digitaal vaardig. Als financieel administratief medewerker ga je ongetwijfeld veel met boekhoudsoftware werken. Het is handig als je hier bekend mee bent. Al zal naar mate je er meer mee werkt de werkzaamheden ook snel genoeg in de vingers kunnen krijgen.

Waarom werken als Financieel administratief medewerker bij Kodros?

Als Financieel administratief medewerker ben je bij ons in loondienst, krijg je direct een vast contract en ga je zelfstandig aan de slag bij onze opdrachtgevers: de Nederlandse gemeenten. Je werkt bij verschillende gemeenten en breidt daarmee je ervaring en deskundigheid verder uit.

Kodros biedt je afwisselende en uitdagende interim opdrachten, binnen deze functie ga je dus niet alleen aan het werk, maar besteed je ook tijd en aandacht aan ontwikkeling en opleiding. Kodros bestaat uit een hecht team dat werkt met korte lijnen. We kennen elkaar persoonlijk en er is volop ruimte voor eigen ideeën en initiatieven. Jouw persoonlijke groei staat voorop: groeien als expert in een vakgebied of juist een breed scala aan opdrachten doen. Kodros heeft een laagdrempelige, open en informele bedrijfscultuur waar er naast hard werken, ook veel gelachen wordt en teamactiviteiten zoals de vrijdagmiddagborrel, barbecue en bedrijfsbezoek essentieel zijn.
Uiteraard organiseren we voor onze financials ook intervisiebijeenkomsten voor verbinding en kennisdeling. Tijdens de bijeenkomsten delen collega’s kennis en ervaringen met elkaar over thema’s binnen het vakgebied. Zo kun je van elkaar leren en samen met vakgenoten doorgroeien binnen jouw kennisveld.

Je kunt diverse trainingen en opleidingen volgen via het Kodros Kenniscentrum. Deze trainingen leveren een positieve bijdrage aan jouw ontwikkeling, je werkplezier en je inzetbaarheid.

Kodros heeft een sterk netwerk opgebouwd in het midden van Nederland. Je hebt dus altijd de mogelijkheid om bij een gemeente in jouw regio te werken. Dat scheelt reistijd en geeft jou de optie om werk en privé in balans te houden.

Lees hier meer over het werken als Financieel administratief medewerker bij Kodros. Interesse in een andere functie bij Kodros, bekijk dan hier al onze interne vacatures.

Om financieel adviseur te worden, moet je minimaal een hbo-opleiding financiële dienstverlening, bedrijfseconomie of bedrijfskunde hebben afgerond. Soms is een afgeronde mbo-opleiding ook voldoende, je moet dan wel enkele jaren relevante werkervaring hebben.

Gemeenten om te werken als financieel administratief medewerker

Via Kodros kan je snel aan de slag bij gemeenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

Hoe kan ik solliciteren voor een functie Financieel Administratief medewerker gemeente?

Bekijk hier onze Finance vacatures bij gemeenten. Staat er niets voor je tussen? Wij hebben nog veel vacatures die momenteel niet op de website staan. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Financieel Adviseur

Senior Medewerker Financieel Beheer

Senior Financieel Adviseur

Senior Financieel Adviseur

Strategisch Financieel Adviseur

Beleidsmedewerker Planning & Control

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?