Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Financieel consulent Gemeente

Bij de meeste gemeenten werkt een Financieel Consulent. Op deze pagina lees je wat een Financieel Consulent doet, wat het salaris is en hoe een dag van een Financieel Consulent eruitziet. Hiernaast staan een aantal vacatures voor een Financieel Consulent bij een gemeente. 

Financieel Consulent gemeente

Wat doet een Financieel consulent gemeente?

De werkzaamheden van een Financieel Consulent zijn erg divers. Een financieel consulent houdt zich bezig met de operationele tactische kant van de financiële afdeling binnen de gemeente. De werkzaamheden van een financieel consulent richten zich voornamelijk op het beheren van- en het adviseren over de financiële middelen van de gemeente. Een aantal voorbeelden van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn:

– Monitoren van de financiële prestaties van de organisatie en ervoor zorgen dat uitgaven binnen de gestelde begroting blijven;
-Het controleren van de begroting, de kadernota en de kwartaalrapportages op haalbaarheid, rechtmatigheid en juistheid;
-Bijdrage leveren aan de totstandkoming van de Planning en Control producten;
-Beheren en optimaliseren van de financiële informatievoorziening;
-Ondersteunen en beheren van de financiële administratie, door bijvoorbeeld het boeken van inkomsten en uitgaven;
-Adviseren van de budgethouders over financiële rapporten, beleid en procedures;
-Verbeteren van de administratie o.a. door het signaleren van knel- en aandachtspunten in de administratieve verwerking;
-Samenstellen van begrotingswijzigingen door financiële prestaties te analyseren, nieuwe budgetten te analyseren en de wijzigingen te communiceren;
-Bijwonen van vergaderingen met teammanagers, budgethouders en projectleiders, waarbij je financieel advies- en toelichting geeft over financiële rapporten en financieel beleid.

Waarom werken voor een gemeente?

De lokale overheid onderscheidt zich onder andere van het bedrijfsleven, op het gebied van flexibiliteit, complexiteit en een verantwoordelijkheidsgevoel. Werken bij een gemeente betekent dat je ruimte hebt om je werk zelfstandig in te richten, dit maakt je werkzaamheden en de invulling daarvan erg afwisselend. Daarnaast zijn de financiële vraagstukken relatief complex, wat het werken als financial uitdagend maakt. Ook heb je bij de gemeente veel ontwikkelingsmogelijkheid en worden er ook veel cursussen aangeboden, waardoor je jezelf kan blijven ontwikkelen.

Welke opleiding heeft een Financieel Consulent bij een gemeente nodig?

Financieel Consulenten bij gemeenten beschikken vaak over een hbo werk- en denkniveau, met een studie in bedrijfseconomische richting zoals accountancy, economie of bedrijfskunde.  

Welke training en opleiding kan een Financieel Consulent bij een gemeente volgen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kennis en kunde als Financieel Consulent voor de gemeente op niveau te houden. De Bestuursacademy maar ook de Segment bieden verschillende trainingen en opleidingen aan in de gemeentelijke financiën.   

Alle opleidingsactiviteiten die bij Kodros gevolgd kunnen worden, zijn ontwikkeld door het Kodros Kenniscentrum. De inhoud is in samenwerking met experts uit het werkveld tot stand gekomen.  

In al onze opleidingsactiviteiten staat jouw dagelijkse praktijk centraal. Bovendien werken wij uitsluitend met experts die zelf werkzaam zijn als financial binnen een gemeente. Zij begrijpen dus als geen ander waar je tegenaan loopt in je werk.  

De opleidingsactiviteiten kun je volgen als individuele financial die werkzaam is binnen een gemeente, maar ook bieden we opleidingen en trainingen op maat aan voor hele gemeentelijke organisaties of specifieke afdelingen. De opleidingsactiviteiten stemmen we volledig af op jouw behoefte. Wil je bijvoorbeeld met meerdere collega’s – op een zelfgekozen locatie – dezelfde opleiding laten volgen? Of wil je in een van onze trainingen een specifiek vraagstuk binnen jouw organisatie aanpakken? We helpen je graag. Onze aanpak is uitnodigend, en mensgericht. We bieden onze training en opleiding aan op locatie, op ons hoofdkantoor in Nijmegen, digitaal of in een combinatie van live en digitaal.  

Thema’s

Een greep uit de thema’s die bij tijdens training en opleiding van Kodros aanbod kunnen komen:  

– BBV; De financiële voorschriften bij gemeenten. 

– De gemeentelijke rollen en actoren zoals raad, Burgmeester en Wethouders, directie etc. 

– De gemeentelijke bedrijfsvoering. 

– Planning en Control instrumentarium in relatie tot het BBV. 

– Inhoudelijke onderdelen gericht op specifieke vakgebieden zoals het Sociaal Domein, het Ruimtelijk Domein en de Bedrijfsvoering. 

– Specifieke onderdelen van de Planning en Control cyclus bijvoorbeeld de totstandkoming van de jaarrekening of een begroting. 

– De Plan Do Check Act cyclus in gemeentelijke organisaties.  

Contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op om alle mogelijkheden te bespreken. 

Stel jouw opleidings- of ontwikkelvraag per mail of neem vrijblijvend telefonisch contact met haar op via 085-2500342. 

Je wil aan de slag als financial bij een gemeente en hebt nog geen ervaring of je wil jezelf zich verder ontwikkelen in je vak, misschien is een carrière of het finance traineeship bij Kodros dan wat voor je. Je leest er meer over op onderstaande pagina’s. 

 
 

Hoe ziet een werkdag van een Financieel Consulent eruit?

Als financieel consulent bij een gemeente ben je verantwoordelijk voor het budgetbeheer en lever je een bijdrage aan de totstandkoming van de Planning en Control cyclus. Op een dag ben je bezig met het behandelen van financiële kwesties en vragen van collega’s of budgethouders. Daarnaast stel je financiële rapporten op, om de budgethouders op de hoogte te stellen van de financiële prestaties van gemeente. Op sommige dagen sluit je aan bij vergaderingen met de financieel adviseurs, of andere afdelingen binnen de gemeente. Bij deze vergadering geef je inzicht en informatie over financiële kwesties en financiële rapporten. Een dag van een financieel consulent is dus erg dynamisch en zal voornamelijk bestaan uit het beheren van en het adviseren over de financiële middelen van de gemeente.   

Wat is het salaris van een Financieel Consulent bij een gemeente?

Het salaris van een Financieel Consulent bij een gemeente is afhankelijk van het loongebouw, die afhangt van de grootte van een organisatie. Naast een goed salaris, is een uitdagende baan met veel ruimte voor initiatief en zelfontplooiing belangrijk.  

Belangrijk om te vermelden is dat je bij de start als Financieel Consulent bij een gemeente meestal een tijdelijk contract krijgt, dat bij goed functioneren wordt omgezet naar een vast contract.  

Het salaris van een Financieel Consulent bij een gemeente varieert tussen de schaal 8 en schaal 10. Dat betekent minimaal een salaris van €2.878,- en maximaal €5.009,- bruto per maand (bij 36 uur per week). Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring. Lees hier als je meer wil weten over de exacte schaalniveaus.  

Daarnaast ontvang je als Financieel Consulent gemeente een maandelijkse opbouw van een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% over je salaris. Dit IKB (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering) kun je fiscaal voordelig inzetten voor een aantal zaken, zoals het kopen van extra verlof, de uitruil woon-/werk kilometers of de aanschaf van een nieuwe fiets. Je kunt ook kiezen voor het laten uitbetalen van je keuzebudget.  

Doorgroeimogelijkheden als Financieel Consulent

In de rol van financieel consulent liggen de doorgroeimogelijkheden voor het oprapen. Waar de een graag doorgroeit naar financieel adviseur en op lange termijn naar senior of strategisch financieel adviseur, kiest de ander voor een expertise als business- of concerncontroller. Doordat de rol tussen de administratieve en adviseursfunctie ligt, heb je de kans zelf een richting te bepalen. Naast de verschillende rollen, kan je je ook specialiseren in een domein: fysiek, sociaal of bedrijfsvoering.

Hoeveel uur per week werkt een Financieel Consulent?

Gemiddeld werkt een Financieel Consulent bij een gemeente 32 tot 36 uur per week. Bij sommige gemeenten is het ook mogelijk om de functie parttime uit te voeren, dus voor 24 uur per week. 

Hoe word je Financieel Consulent?

Om Financieel Consulent te worden, moet je minimaal een hbo-opleiding financiële dienstverlening, bedrijfseconomie of bedrijfskunde hebben afgerond. Het is daarnaast handig wanneer je enkele jaren relevante werkervaring hebt.  

Welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als Financieel Consulent?

In de rol van financieel consulent is, zoals eerder genoemd, genoeg ruimte om te groeien. In de rol leer je te denken in scenario’s, je collega’s te adviseren, zelfstandig te werk te gaan, maar vooral ook stevig in je schoenen te staan. Daarnaast leer je schakelen op zowel operationeel, als tactisch niveau, maar ook tussen analyseren en adviseren. Hierdoor groei je niet alleen, maar met je hele team. Je skills om met anderen samen te werken zullen dan ook, net als jij, ontplooien.

Waarom werken als Financieel Consulent bij Kodros?

Als Financieel Consulent ben je bij ons in loondienst en ga je aan de slag bij onze opdrachtgevers: de Nederlandse Gemeenten. Het is mogelijk om bij verschillende gemeenten en afdelingen taken uit te voeren, mits dit past in het aantal uren dat je werkt. Op deze manier kun je je ervaring en deskundigheid verder uitbreiden. Kodros heeft een sterk netwerk opgebouwd in het midden van Nederland. Je hebt dus altijd de mogelijkheid om bij een gemeente in jouw regio te werken. Dat scheelt reistijd en geeft jou de optie om werk en privé in balans te houden.

 

Naast het opdoen van kennis en ervaring, wordt er ook tijd besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo ontwikkel je jouw communicatieve vaardigheden op verschillende niveaus, zowel intern binnen de organisatie, als extern bij de opdrachtgevers. Kodros bestaat uit een hecht team dat werkt met korte lijnen. We kennen elkaar persoonlijk en er is volop ruimte voor eigen ideeën en initiatieven. Jouw persoonlijke groei staat voorop! Kodros heeft een laagdrempelige, open en informele bedrijfscultuur waar er naast hard werken, ook veel gelachen wordt en teamactiviteiten zoals een borrel, barbecue en bedrijfsbezoek essentieel zijn. Uiteraard organiseren we voor onze financials ook intervisiebijeenkomsten voor verbinding en kennisdeling. Tijdens de bijeenkomsten delen collega’s kennis en ervaringen met elkaar over thema’s binnen het vakgebied. Zo kun je van elkaar leren en samen met vakgenoten doorgroeien binnen jouw kennisveld.

Gemeenten om te werken als Financieel Consulent

Via Kodros kan je snel aan de slag bij gemeenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

Hoe kan ik solliciteren voor de functie Financieel Consulent Gemeente?

Bekijk hier onze Finance vacatures bij gemeenten. Staat er niets voor je tussen? Wij hebben nog veel vacatures die momenteel niet op de website staan. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Financieel Consulent gemeente

Beleidsadviseur Gemeentelijke Financiën

Aanpak opleiding financiën gemeenten

Strategisch Financieel Adviseur

Financieel Adviseur

Financieel Medewerker Bedrijfsvoering

P&C cyclus

Financieel Adviseur

Concerncontroller gemeente

Adviseur Financiën Sociaal Domein

‘’Ik heb Kodros ervaren als een uniek bureau met een persoonlijke en betrokken aanpak die me erg aanspreekt. Dankzij hun uitgebreide netwerk werk ik nu bij een gemeente, met als aandachtsgebied het sociaal domein.’’
gerard
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?