Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Financieel adviseur overheid

In dit artikel is alles te lezen over de taken, verantwoordelijkheden en stappen om een financieel adviseur overheid te worden. Ben je opzoek naar een vacature voor een financieel adviseur, neem dan een kijkje op onze website, of neem direct contact met ons op.

Financieel adviseur overheid: Taken en Verantwoordelijkheden

Een financieel adviseur speelt een cruciale rol in het beheer en de planning van de financiële middelen. Ze zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de financiële stabiliteit en het nemen van beslissingen die gunstig zijn voor zowel de organisatie als het publiek.

Taken en verantwoordelijkheden: 

  • Financiële planning: Een financieel adviseur  is verantwoordelijk voor het opstellen en implementeren van budgetten, prognoses en financiële plannen. Ze analyseren ook de huidige financiële situatie en stellen aanbevelingen op om efficiënter met middelen om te gaan. 
  • Risicobeheer: Het identificeren, evalueren en beheren van risico’s is een belangrijke taak. Ze werken samen met andere afdelingen om risico’s te minimaliseren en ervoor te zorgen dat projecten binnen het budget blijven. 
  • Advies geven: Ook verstrekken ze deskundig advies aan managers en beleidsmakers binnen de overheidsorganisatie. Ze bieden inzicht in complexe financiële vraagstukken en helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. 
  • Accounting en rapportage: Het bijhouden van financiële gegevens, het opstellen van rapporten en het zorgen voor naleving van regelgeving zijn belangrijke verantwoordelijkheden van een financieel adviseur bij de overheid. Ze moeten ervoor zorgen dat alle transacties nauwkeurig worden vastgelegd en dat de organisatie voldoet aan wettelijke vereisten. 
  • Samenwerking: Je zal vaak samenwerken met andere afdelingen en externe belanghebbenden om financiële vraagstukken aan te pakken. Ze kunnen betrokken zijn bij onderhandelingen, contractbeheer en het evalueren van de kosten-effectiviteit van projecten. 

Passen deze taken en verantwoordelijkheden bij jou? Wil jij de overstap maken naar een rol als financieel adviseur overheid? Neem dan contact met ons op of bel met Nancy 085 250 03 42

Financieel adviseur overheid: Vereisten

Er zijn verschillende vereisten om een goede adviseur te worden. Hieronder worden enkele belangrijke punten toegelicht: 

  1. Opleiding en ervaring: Om in aanmerking te komen voor een functie als financieel adviseur bij de overheid, is het belangrijk om een relevante opleiding te volgen, zoals bedrijfseconomie, accountancy of finance.  Daarnaast is het nuttig om werkervaring op te doen in een vergelijkbare rol binnen de private sector of bij andere overheidsinstanties. 
  2. Kennis van wet- en regelgeving: Als financieel adviseur bij de overheid is het essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot overheidsfinanciën. Dit omvat onder andere kennis van belastingwetgeving, subsidieregelingen en budgetbeheer. 
  3. Opleiding en training bij de overheid: Als je bij de overheid werkt als financieel adviseur, is het mogelijk dat je wordt gevraagd om aanvullende opleidingen of trainingen te volgen om jouw kennis verder te ontwikkelen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied. De Bestuursacademy maar ook de Segment bieden verschillende trainingen en opleidingen aan in de gemeentelijke financiën.
  4. Carrièreperspectieven: Eenmaal werkzaam als financieel adviseur bij de overheid zijn er vaak mogelijkheden om door te groeien naar meer senior posities, zoals hoofd financiën of controller. Ook kun je ervoor kiezen om jezelf breder te ontwikkelen binnen het financiële domein van de overheid. 

Ben jij benieuwd of een financieel adviseur overheid bij jou past? Bekijk onze vacatures, of neem direct contact met ons op.

Afsluitend

Een financieel adviseur overheid is een onmisbare partner voor elke overheidsinstantie die streeft naar financiële stabiliteit en succes. Hun expertise op het gebied van budgettering, investeringen en risicobeheer helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen die de belangen van de samenleving dienen. Door samen te werken met een ervaren financieel adviseur overheid kan een overheidsinstantie haar financiën effectief beheren en zo haar doelen bereiken.

Wil je aan de slag als financial bij een gemeente en heb je nog geen ervaring of wil je jezelf zich verder ontwikkelen in je vak, misschien is een carrière of het finance traineeship bij Kodros dan wat voor je. Je leest er meer over op onderstaande pagina’s.
Inschrijven voor Kodros Kenniscentrum
Finance Traineeship
Financieel adviseur bij Kodros

Wil je graag meer informatie? Neem contact met ons op of bel direct met Nancy 085 250 03 42.

 

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?