Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Coördinator Planning en Control gemeente

Bij de meeste gemeenten werkt een Coördinator Planning en Control. Op deze pagina lees je wat een Coördinator Planning en Control doet, wat het salaris is en hoe een dag eruitziet. Hiernaast staan een aantal vacatures voor een Coördinator Planning en Control bij een gemeente. 

Werkzaamheden

De Coördinator Planning en Control heeft een sleutelrol bij de totstandkoming van de planning en control documenten: jaarrekening, begroting en periodieke rapportages van een gemeente. Je bent verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en controleren van de financiële processen en het budgetbeheer. Enkele voorbeelden van taken die u kunt verwachten zijn:  

  • Opstellen en bewaken van de begroting van de gemeente; 
  • Analyseren van financiële gegevens en het rapporteren van bevindingen aan het management; 
  • Adviseren van het management en de budgethouders op het gebied van financiële vraagstukken en risico’s; 
  • Coördineren van de Planning en Control cyclus, inclusief het opstellen van de jaarrekening en tussentijdse rapportages; 
  • Ondersteunen bij het opstellen en evalueren van financiële beleidsdoelstellingen en -maatregelen; 
  • Zorgen voor de naleving van wet- en regelgeving op financieel gebied; 
  • Samenwerken met verschillende stakeholders, zoals de financiële afdeling, beleidsafdelingen en externe partijen. 

Waarom werken bij een gemeente?

Een gemeente is een dynamische en diverse werkomgeving waarin je een bijdragen kunt leveren aan het welzijn van de lokale samenleving. Binnen de functie krijg je te maken met een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. Je bent betrokken bij het opstellen en bewaken van de begroting, het analyseren van financiële gegevens, het adviseren van het management en het coördineren van de Planning en Control cyclus. Dit zorgt voor afwisseling en uitdaging in je werk. Daarnaast biedt het werken bij een gemeente de mogelijkheid voor professionele groei en ontwikkeling. In de rol kan je jouw financiële expertise verder ontwikkelen en je kennis uitbreiden op het gebied van gemeentefinanciën, budgettering en wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er bij de gemeente vaak interne en externe trainingsmogelijkheden om je vaardigheden te verbeteren.  

Welke opleiding is nodig?

Voor deze functie bij een gemeente wordt vaak een relevant hbo/wo-diploma gevraagd, bijvoorbeeld in de richting van Bedrijfseconomie, Finance & Control of Bestuurskunde. Daarnaast is het belangrijk om kennis te hebben van financieel beheer, budgettering en wet- en regelgeving op het gebied van gemeentefinanciën. Ervaring met planning en control binnen een gemeentelijke context is ook vaak een vereiste. 

Welke training en opleiding kan een Coördinator Planning en Control bij een gemeente volgen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kennis en kunde op niveau te houden. De Bestuursacademy maar ook Segment organiseren verschillende trainingen en opleidingen aan in de gemeentelijke financiën, een goed voorbeeld hiervan is de Leergang Operationeel Management van de Bestuursacademy. Ook bij Kodros kun je verschillende opleidingen gericht op de Coördinatie van het Planning en control instrumentarium aangeboden. 

Ben je een financieel adviseur of controller bij een gemeente? Wil je de stap maken, maar weet je niet hoe? Stel jouw opleidings- of ontwikkelvraag per mail aan Nancy Brussel of neem vrijblijvend telefonisch contact met haar op via 085-2500342.

Wil je aan de slag als financial bij een gemeente en heb je nog geen ervaring of wil je jezelf verder ontwikkelen in je vak, misschien is een carrière bij Kodros dan wat voor je? Je leest er meer over op onderstaande pagina’s. 

 
 

Hoe ziet een dag van een Coördinator Planning en Control gemeente eruit?

De werkdag begint meestal met het doornemen van e-mails en het prioriteren van taken. Meestal vergaderd de Coördinator Planning en Control met het managementteam om de financiële stand van zaken te bespreken. Tijdens deze vergadering presenteert je de financiële rapportages en analyses van de afgelopen periode. Er worden belangrijke inzichten over de financiële prestaties gedeeld en er worden eventuele afwijkingen van het budget besproken. Samen met het managementteam worden mogelijke acties en beslissingen besproken om financiële doelen te behalen.

Daarnaast hou je je bezig met investeringsvoorstellen voor een nieuw gemeentelijk project, waarbij er voornamelijk wordt gekeken naar de financiële haalbaarheid. Ook vergader je vaak met budgethouders van verschillende afdelingen. Dit overleg biedt de gelegenheid om de financiële behoeften en uitdagingen van de verschillende afdelingen te bespreken.   

Ook zal de Coördinator Planning en Control bezig zijn met het uitvoeren van financiële analyses. Deze financiële analyses bestaan uit het bestuderen van trends, identificeren van risico’s en kansen, en het leveren van aanbevelingen voor verbeteringen.   

De werkdag omvat dus een combinatie van financiële analyses, rapportages, overleg met stakeholders en projectwerkzaamheden om de financiële gezondheid van de gemeente te waarborgen en bij te dragen aan effectief financieel beheer.  

Wat is het salaris van een Coördinator Planning en Control bij een gemeente?

Het salaris van een Coördinator Planning en Control bij een gemeente is afhankelijk van het loongebouw, die afhangt van de grootte van een organisatie. Naast een goed salaris, is een uitdagende baan met veel ruimte voor initiatief en zelfontplooiing belangrijk.  

Belangrijk om te vermelden is dat je bij de start als Coördinator Planning en Control bij een gemeente meestal een tijdelijk contract krijgt, dat bij goed functioneren wordt omgezet naar een vast contract.  

Het salaris varieert tussen de schaal 11 en schaal 12. Dat betekent minimaal een salaris van €4.020,- en maximaal €6.470,- bruto per maand (bij 36 uur per week). Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring. Lees hier als je meer wil weten over de exacte schaalniveaus.  

Daarnaast ontvang je een maandelijkse opbouw van een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% over je salaris. Dit IKB (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering) kun je fiscaal voordelig inzetten voor een aantal zaken, zoals het kopen van extra verlof, de uitruil woon-/werk kilometers of de aanschaf van een nieuwe fiets. Je kunt tevens kiezen voor het laten uitbetalen van je keuzebudget.  

Hoeveel uur per week werkt een Coördinator Planning en Control gemeente?

Een Coördinator Planning en Control bij een gemeente werkt doorgaans fulltime, wat neerkomt op 36 uur per week. In sommige gevallen kan er sprake zijn van flexibele werktijden of de mogelijkheid om parttime te werken, afhankelijk van de afspraken en regelingen binnen de gemeente. 

Hoe word je Coördinator Planning en Control gemeente?

Om Coördinator Planning en Control gemeente te worden, is een hbo-opleiding in de financiële dienstverlening, bedrijfseconomie of bedrijfskunde een must. Daarnaast is het belangrijk dat je ervaring hebt met de gemeentelijke planning en control-cyclus en gemeentelijke wet- en regelgeving omtrent financiën.  

Hoe kan ik solliciteren voor de functie Coördinator Planning en Control Gemeente?

Bekijk hier onze vacatures als Coördinator Planning en Control bij een gemeente. Staat er niets voor je tussen? Wij hebben nog veel vacatures die momenteel niet op de website staan. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Wij helpen je graag verder!

Senior Financieel Adviseur Fysiek Domein

Senior Financieel Adviseur Sociaal Domein en Dienstverlening

Programmacontroller Fysiek Domein en Veiligheid

Strategisch Adviseur Planning & Control

(Business) Controller

Financieel Adviseur

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?