Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Concern controller gemeente

Een concern controller is een belangrijke functie binnen een gemeente. Deze persoon is verantwoordelijk voor het financiële beheer en de controle van de gehele organisatie. De term “concern” verwijst naar het feit dat deze controller zich bezighoudt met alle onderdelen en afdelingen van de gemeente, en niet alleen met één specifiek domein. In dit artikel leggen we meer uit over de taken en eigenschappen die ene concerncontroller moet doen of over beschikt.

Ben je opzoek naar een vacature voor een concern controller, neem dan een kijkje op onze website, of neem direct contact met ons op.

Concern Controller: Taken

De concern controller vervult verschillende taken: 

 • Rapportage en analyse: De concern controller is verantwoordelijk voor het opstellen en analyseren van financiële rapportages. Deze rapportages geven inzicht in de huidige financiële situatie van de gemeente, waardoor beleidsbeslissingen op basis van feitelijke informatie genomen kunnen worden. 
 • Budgettering en forecasting: Een belangrijk aspect van de rol als concern controller is het opstellen en monitoren van budgetten. De concern controller werkt samen met verschillende afdelingen binnen de gemeente om ervoor te zorgen dat budgetten realistisch zijn en dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om beleidsdoelstellingen te behalen. 
 • Interne controle en risicobeheer: In samenwerking met andere afdelingen zorgt de concern controller ervoor dat er adequate interne controlemaatregelen zijn geïmplementeerd. Dit helpt om fraude, fouten en inefficiënties te voorkomen. Daarnaast identificeert de concern controller potentiële risico’s en ontwikkelt hij/zij strategieën om deze risico’s te beheersen. 
 • Advies en ondersteuning: De concern controller fungeert als een belangrijke adviseur voor het gemeentebestuur en het managementteam. Hij/zij biedt financieel advies bij besluitvormingsprocessen en helpt bij het identificeren van mogelijkheden voor kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen binnen de gemeente. 
 • Compliance monitoring: De concern controller ziet toe op de naleving van wet- en regelgeving op financieel gebied. Hij/zij houdt zich bezig met de implementatie van relevante wetten en voorschriften, zoals fiscale wetgeving, en zorgt ervoor dat de gemeente voldoet aan alle vereisten. 

Passen deze taken en verantwoordelijkheden bij jou? Neem dan contact met ons op of bel met Nancy 085 250 03 42

 

Concern Controller: Eigenschappen en Vaardigheden

Als het gaat om de functie van een concern controller binnen een gemeente, zijn er bepaalde eigenschappen en vaardigheden die van cruciaal belang zijn. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste eigenschappen en vaardigheden waarover een concern controller gemeente moet beschikken: 

 1. Analytisch vermogen: Een goede concern controller heeft uitstekende analytische vaardigheden. Hij of zij moet in staat zijn om complexe financiële gegevens te begrijpen, te analyseren en hieruit relevante conclusies te trekken. 
 2. Financiële expertise: Als concern controller is het essentieel om gedegen kennis te hebben op het gebied van financiën. Je moet bekend zijn met boekhoudprincipes, budgetteringstechnieken en andere financiële processen binnen de gemeentelijke context. 
 3. Kritisch denkvermogen: Een concern controller moet in staat zijn om kritisch te kunnen denken. Dit betekent dat je in staat bent om problemen te identificeren, mogelijke risico’s te evalueren en proactief oplossingen aan te dragen. 
 4. Communicatieve vaardigheden: Als concern controller heb je regelmatig contact met verschillende belanghebbenden binnen de gemeente. Het is daarom belangrijk dat je over sterke communicatieve vaardigheden beschikt, zowel mondeling als schriftelijk. 
 5. Integriteit: Een concern controller dient integer en ethisch verantwoord te handelen. Je hebt toegang tot gevoelige financiële informatie en het is essentieel dat je deze informatie vertrouwelijk behandelt. 
 6. Organisatorische vaardigheden: Een goede concern controller kan goed plannen en organiseren. Je moet in staat zijn om prioriteiten te stellen, deadlines te halen en meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. 
 7. Opleiding: Voor de functie van concern controller bij een gemeente is doorgaans een relevante opleiding op HBO- of universitair niveau vereist, zoals bedrijfseconomie, accountancy of finance. Daarnaast is ervaring binnen het werkveld en kennis van overheidsfinanciën vaak gewenst. Ook is het mogelijk dat je wordt gevraagd om aanvullende opleidingen of trainingen te volgen om jouw kennis verder te ontwikkelen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied. De Bestuursacademy maar ook de Segment bieden verschillende trainingen en opleidingen aan in de gemeentelijke financiën. 

Ben jij benieuwd of een rol als concern controller bij jou past? Bekijk onze vacatures, of neem direct contact met ons op.

Afsluitend

Al met al speelt de concern controller een cruciale rol in het financiële beheer van een gemeente. Door zorgvuldig toezicht te houden op de financiële processen en te zorgen voor naleving van wet- en regelgeving, draagt de concern controller bij aan een gezonde en transparante financiële situatie binnen de gemeente. Als je op zoek bent naar een betrouwbare concern controller voor jouw gemeente, kun je rekenen op onze deskundige professionals die ruime ervaring hebben in dit vakgebied.

Wil je graag meer informatie? Neem contact met ons op of bel direct met Nancy 085 250 03 42.

 

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?