Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Weerstandsvermogen berekenen

Het weerstandsvermogen berekenen is een belangrijk onderdeel van financiële analyse. Het geeft inzicht in de financiële stabiliteit en veerkracht van een organisatie. Het is daarom cruciaal voor ondernemers, investeerders en andere belanghebbenden om te begrijpen hoe dit te berekenen. 

Maar wat betekent weerstandsvermogen eigenlijk? In feite is het de mate waarin een organisatie in staat is om tegenslagen en veranderingen in de markt op te vangen zonder dat het in gevaar komt. Het weerstandsvermogen wordt vaak gezien als een indicator van de financiële gezondheid van een organisatie. 

training controller publieke sector

Weerstandsvermogen berekenen: Formule

De formule voor het berekenen van het weerstandsvermogen is vrij eenvoudig. Het wordt bepaald door het eigen vermogen te delen door het totale vermogen en vervolgens te vermenigvuldigen met 100 om het percentage weer te geven. 

Formule: weerstandsvermogen = (Eigen vermogen / Totale vermogen) x 100 

Door deze formule toe te passen, kunnen we een cijfer krijgen dat aangeeft hoeveel procent van het totale vermogen afkomstig is uit eigen middelen. Een hoger percentage duidt op een sterker weerstandsvermogen, omdat er meer eigen kapitaal beschikbaar is om eventuele problemen op te vangen. 

Wil je meer informatie over weerstandsvermogen berekenen? Neem dan contact met ons op of bel met Nancy 085 250 03 42

 

Weerstandsvermogen berekenen: Financiële analyse

Het is belangrijk om te vermelden dat het weerstandsvermogen berekenen slechts één aspect is van financiële analyse. Het moet altijd in combinatie met andere ratio’s en indicatoren worden bekeken om een volledig beeld van de financiële gezondheid van een organisatie te krijgen. 

Investeerders kunnen bijvoorbeeld ook kijken naar liquiditeitsratio’s, rentabiliteit en solvabiliteit om een uitgebreidere analyse uit te voeren. Het weerstandsvermogen kan echter wel als een goede basis dienen om de stabiliteit van een organisatie  te beoordelen. 

Ben je opzoek naar een expert in financiële analyse voor jouw gemeentelijke organisatie? Neem contact met ons op. 

Weerstandsvermogen berekenen: Verbeteringen

Om het weerstandsvermogen te verbeteren, kunnen organisatie verschillende strategieën hanteren. Zo kunnen ze hun eigen vermogen vergroten door winsten in het organisatie te investeren of additioneel kapitaal aan te trekken. Daarnaast kunnen ze kostenbesparende maatregelen treffen om de efficiëntie te verhogen en de marges te verbeteren. 

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? Wil je graag aan de slag bij de gemeente? Neem contact met ons op. 

Afsluitend

Het berekenen van het weerstandsvermogen is een cruciale stap in de financiële analyse van een organisatie. Het geeft inzicht in de financiële stabiliteit en veerkracht van een onderneming. Door het eigen vermogen te delen door het totale vermogen en te vermenigvuldigen met 100, kunnen we het weerstandsvermogen als percentage berekenen. Een hoger percentage duidt op een sterker weerstandsvermogen. Het weerstandsvermogen moet echter altijd worden bekeken in combinatie met andere ratio’s en indicatoren om een volledig beeld van de financiële gezondheid van een organisatie te krijgen. Investeerders kunnen bijvoorbeeld ook liquiditeitsratio’s, rentabiliteit en solvabiliteit analyseren. Om het weerstandsvermogen te verbeteren, kunnen organisaties strategieën gebruiken zoals het vergroten van het eigen vermogen en kostenbesparende maatregelen treffen. Al met al kan het weerstandsvermogen dienen als een goede basis om de stabiliteit van een organisatie te beoordelen

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?