Bij steeds meer gemeenten werkt een Projectcontroller. Op deze pagina lees je wat een Projectcontroller doet, wat het salaris is en hoe een dag van een Projectcontroller eruitziet. Hiernaast staan een aantal vacatures voor een Projectcontroller bij een gemeente.
Als projectcontroller ben je verantwoordelijk voor het controleren en adviseren van het management en bestuur over de financiële positie en risico’s van projecten binnen de gemeente. Enkele werkzaamheden zijn onder andere:
Werken bij de gemeente biedt de mogelijkheid om directe invloed te hebben op de lokale gemeenschap. Als projectcontroller draag je bij aan de succesvolle uitvoering van projecten die het leven van mensen kunnen verbeteren, zoals infrastructurele ontwikkelingen, openbare voorzieningen of sociale programma’s. Daarnaast biedt de gemeente over het algemeen een stabiele werkomgeving met goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Dit kan onder meer een goede werk-privébalans, pensioenvoorziening en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling omvatten. Ook werk je, als projectcontroller bij een gemeente, samen met diverse belanghebbenden, zoals projectmanagers, beleidsmakers, financiële afdelingen en externe partijen. Dit biedt de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en waardevolle professionele relaties op te bouwen.
Om als projectcontroller bij een gemeente aan de slag te gaan, is een relevante opleiding op hbo- of academisch niveau vereist. Denk hierbij aan een studie in de richting van bedrijfseconomie, finance of controlling. Daarnaast is ervaring in financiële functies en kennis van projectbeheer en control van belang. Kennis van wet- en regelgeving binnen de publieke sector is een pré.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je kennis en kunde als Projectcontroller gemeente op niveau te houden. Bij NIVE zijn er specifieke opleidingen die meer inzicht en uitleg geven over het vak Projectcontroller. Ook bij PCOkennis worden er meerdere cursussen aangeboden om je op te leiden tot projectcontroller of om je kennis bij te spijkeren over het vak. Daarnaast bieden de Bestuursacademy en Segment verschillende trainingen en opleidingen aan in de gemeentelijke financiën in algemene zin.
Heb je enkele jaren ervaring als financieel medewerker, projectmedewerker of assistent-controller in het bedrijfsleven en wil je jezelf ontwikkelen tot projectcontroller bij een gemeente? Wil je de stap maken maar weet je niet hoe? Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Stel jouw opleidings- of ontwikkelvraag per mail aan Nancy Brussel of neem vrijblijvend telefonisch contact met haar op via 085-2500342.
Wil je aan de slag als financial bij een gemeente en heb je nog geen ervaring of wil je jezelf verder ontwikkelen in je vak, misschien is een carrière of het finance traineeship bij Kodros dan wat voor je? Je leest er meer over op onderstaande pagina’s.
Een typische werkdag van een projectcontroller bij een gemeente omvat een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. De projectcontroller speelt een essentiële rol bij het financiële beheer en de controle van projecten, en werkt nauw samen met verschillende belanghebbenden om ervoor te zorgen dat projecten op koers blijven en financieel gezond zijn.
Een belangrijk onderdeel van het werk van een projectcontroller is het beoordelen van financiële rapportages en het identificeren van afwijkingen of risico’s. Analyseren van de cijfers en controleren of de uitgaven binnen het budget blijven, zijn dus dingen die je dagelijks zal gaan doen. Indien er afwijkingen worden geconstateerd, signaleert de projectcontroller deze en stelt de benodigde maatregelen voor om deze te corrigeren.
Daarnaast overlegt een projectcontroller regelmatig met projectmanagers om financiële vraagstukken te bespreken en advies te verstrekken. De projectcontroller fungeert als financiële sparringpartner en biedt ondersteuning bij het nemen van financiële beslissingen, zoals investeringen of kostenbesparende maatregelen. Het bijwonen van vergaderingen is dus een belangrijk onderdeel van de dagelijkse taken van een projectcontroller.
Tot slot draagt een projectcontroller bij aan de ontwikkeling en implementatie van financiële processen en procedures. Er wordt veel samengewerkt met verschillende afdelingen en externe partijen om financiële informatie te verzamelen en te analyseren. De projectcontroller stelt richtlijnen op en zorgt ervoor dat financiële processen efficiënt en in overeenstemming met geldende wet- en regelgeving worden uitgevoerd.
Het salaris van een Projectcontroller bij een gemeente is afhankelijk van het loongebouw, die afhangt van de grootte van een organisatie. Naast een goed salaris, is een uitdagende baan met veel ruimte voor initiatief en zelfontplooiing belangrijk.
Belangrijk om te vermelden is dat je bij de start als Projectcontroller bij een gemeente meestal een tijdelijk contract krijgt, dat bij goed functioneren wordt omgezet naar een vast contract.
Het salaris van een Projectcontroller bij een gemeente varieert tussen de schaal 9 en schaal 11. Dat betekent minimaal een salaris van €3167,- en maximaal €5.725,- bruto per maand (bij 36 uur per week). Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring. Lees hier als je meer wil weten over de exacte schaalniveaus.
Daarnaast ontvang je als Projectcontroller gemeente een maandelijkse opbouw van een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% over je salaris. Dit IKB (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering) kun je fiscaal voordelig inzetten voor een aantal zaken, zoals het kopen van extra verlof, de uitruil woon-/werk kilometers of de aanschaf van een nieuwe fiets. Je kunt tevens kiezen voor het laten uitbetalen van je keuzebudget.
Een projectcontroller bij de gemeente werkt over het algemeen fulltime, meestal 36 uur per week. In sommige gemeente is het mogelijk om deeltijd te werken. Dit is afhankelijk van specifieke afspraken en behoeften binnen de gemeente.
Om als projectcontroller bij een gemeente aan de slag te gaan, is een relevante ervaring als projectcontroller belangrijk. Ervaring als projectcontroller helpt je te begrijpen hoe projecten geadministreerd kunnen worden, dat helpt je uiteindelijk met het maken van rapportages.
Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.
Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.
Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.
Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden.