Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Concerncontroller Gemeente

Bij de meeste gemeenten werkt een Concerncontroller. Op deze pagina lees je wat een Concerncontroller gemeente doet, wat het salaris is en hoe een dag eruitziet. Hiernaast staan een aantal vacatures voor een Concerncontroller bij een gemeente. 

Wat doet een Concerncontroller gemeente?

De werkzaamheden van een Concerncontroller zijn erg divers. Een aantal voorbeelden van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn: 

 • Sparringpartner voor bestuur en management;  
 • Het opstellen en bewaken van de financiële planning en budgetten van de gemeente; 
 • Monitoren van de uitvoering van het budget en adviseren over eventuele afwijkingen of bijsturingsmaatregelen; 
 • Opstellen van financiële rapportages en analyses om inzicht te geven in de financiële prestaties van de gemeente; 
 • Analyseren van financiële gegevens en trends om het management te ondersteunen bij besluitvorming; 
 • Zorgen voor tijdige en nauwkeurige rapportage volgens relevante richtlijnen en wetgeving; 
 • Identificeren en beheersen van financiële risico’s binnen de gemeente; 
 • Uitvoeren van risicoanalyses en adviseren over passende beheersmaatregelen; 
 • Identificeren en beheersen van financiële risico’s binnen de gemeente; 
 • Uitvoeren van interne controles en audits om de integriteit van financiële processen te waarborgen; 
 • Advisering van het MT en bestuur, bijvoorbeeld over verbetering van de organisatiesturing en integraliteit; 
 • Samenwerken met interne en externe auditors bij de controle van financiële gegevens; 
 • Adviseren en ondersteunen van het management en andere stakeholders bij financiële vraagstukken. 

Waarom werken voor een gemeente?

Werken als Concerncontroller bij een gemeente biedt een diversiteit aan taken en uitdagingen. Je bent betrokken bij verschillende aspecten van financieel beheer, zoals planning, controle, rapportage en risicomanagement. Deze variëteit aan taken houdt het werk interessant en stimuleert je professionele groei en ontwikkeling. Daarnaast draag je bij aan het verantwoord besteden van belastinggeld en het waarborgen van een efficiënt financieel beheer van de gemeentelijke middelen. Hierdoor heeft de Concerncontroller een grote maatschappelijke impact.  

Welke opleiding heeft een Concerncontroller bij een gemeente nodig?

Een Concerncontroller beschikt meestal over een afgeronde opleiding op masterniveau in een relevant vakgebied, zoals bedrijfseconomie, accountancy, financieel management of controlling. Daarnaast zijn er ook specifieke masters die kunnen worden gevolgd, zoals een Master in Public Administration, Public Management of Public Finance.  Gemeenten willen daarnaast graag kandidaten met een ruime ervaring op het werkgebied van financiën, bijvoorbeeld bij één of meerdere decentrale overheden als Concerncontroller en/of specialist. Het voordeel van Concerncontroller met ervaring, is het bezit van praktijkervaring, waardoor je beter instaat bent om financiële risico’s in te schatten en complexe financiële kwesties effectiever op te lossen. 

Welke training en opleiding kan een Concerncontroller bij een gemeente volgen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kennis en kunde als Concerncontroller gemeente op niveau te houden. Zo biedt het SBO een verkorte opleiding tot Concerncontroller bij de gemeente aan. Ook wordt er aan diverse Universiteiten de opleiding Public controlling (CPS) gegeven. Ook de Bestuursacademy en Segment bieden verschillende trainingen en opleidingen aan in de gemeentelijke financiën.   

Heb je enkele jaren ervaring als controller in het bedrijfsleven of ben je een (strategisch) financieel adviseur binnen een gemeente en wil je jezelf ontwikkelen tot Concerncontroller? Wil je de stap maken maar weet je niet hoe? Stel jouw opleidings- of ontwikkelvraag per mail aan Nancy Brussel of neem vrijblijvend telefonisch contact met haar op via 085-2500342. 

Wil je aan de slag als financial bij een gemeente en heb je nog geen ervaring of wil je jezelf verder ontwikkelen in je vak, misschien is een carrière of het finance traineeship bij Kodros dan wat voor je?  

 
 

Hoe ziet een dag van een Concerncontroller gemeente eruit?

Een dag van een Concerncontroller bij een gemeente varieert. Een groot deel van de tijd besteed je aan het bijwerken en bewaken van de financiële planning en budgetten van de gemeente. Ook is het analyseren van de beschikbare financiële middelen, het identificeren van potentiële knelpunten en adviseren van het management over mogelijke bijsturingsmaatregelen een belangrijk onderdeel van de dag.  

Daarnaast houdt de Concerncontroller zich bezig met financiële rapportages en analyses. De Concerncontroller verzamelt gegevens, analyseert de financiële prestaties van de gemeente en identificeert trends en patronen. Op basis hiervan worden financiële rapporten opgesteld die inzicht geven in de financiële positie en projecties van de gemeente. Deze rapporten worden gebruikt door het management en belanghebbenden om beslissingen te nemen en de financiële gezondheid van de gemeente te waarborgen. 

Een belangrijk aspect van de rol als Concerncontroller is het beheersen van financiële risico’s. Hiervoor voert de Concerncontroller risicoanalyses uit om potentiële risico’s te identificeren. Hierover adviseert de Concerncontroller over passende beheersmaatregelen. Dit kan het implementeren van interne controleprocedures, het monitoren van naleving van financiële richtlijnen en het identificeren van risicobeheersingsinstrumenten omvatten. 

Verder voert de Concerncontroller interne controles en audits uit om de integriteit van de financiële processen te waarborgen. Dit omvat het controleren van financiële transacties, het evalueren van de effectiviteit van interne controlesystemen en het samenwerken met interne en externe auditors bij de controle van financiële gegevens. 

Wat is het salaris van een Concerncontroller bij een gemeente?

Het salaris van een Concerncontroller bij een gemeente is afhankelijk van het loongebouw, die afhangt van de grootte van een organisatie. Naast een goed salaris, is een uitdagende baan met veel ruimte voor initiatief en zelfontplooiing belangrijk.  

Belangrijk om te vermelden is dat je bij de start bij een gemeente meestal een tijdelijk contract krijgt, dat bij goed functioneren wordt omgezet naar een vast contract.  

Het salaris van een Concerncontroller bij een gemeente varieert tussen de schaal 11 en schaal 13. Dat betekent minimaal een salaris van €4.020,- en maximaal €6.993,- bruto per maand (bij 36 uur per week). Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring. Lees hier als je meer wil weten over de exacte schaalniveaus.  

Daarnaast ontvang je een maandelijkse opbouw van een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% over je salaris. Dit IKB (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering) kun je fiscaal voordelig inzetten voor een aantal zaken, zoals het kopen van extra verlof, de uitruil woon-/werk kilometers of de aanschaf van een nieuwe fiets. Je kunt tevens kiezen voor het laten uitbetalen van je keuzebudget.  

Hoeveel uur per week werkt een Concerncontroller gemeente?

Gemiddeld werkt een Concerncontroller bij een gemeente 32 tot 36 uur per week.  

Hoe word je Concerncontroller gemeente?

Om Concerncontroller te worden, moet je minimaal een master-opleiding in financiële dienstverlening, bedrijfseconomie of bedrijfskunde hebben afgerond. Daarnaast wordt er bijna altijd gevraagd om gemeentelijke ervaring.  

Hoe kan ik solliciteren voor de functie Concerncontroller Gemeente?

Bekijk hier onze Finance vacatures bij gemeenten. Staat er niets voor je tussen? Wij hebben nog veel vacatures die momenteel niet op de website staan. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

(Business) Controller

Financieel Adviseur

Senior Financieel Adviseur

Financieel Adviseur

Senior Medewerker Financieel Beheer

Senior Financieel Adviseur

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?