Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Afdelingshoofd bedrijfsvoering gemeente

Afdelingshoofd bedrijfsvoering gemeente is een belangrijke functie. Op deze pagina lees je wat een Afdelingshoofd bedrijfsvoering gemeente doet, wat het salaris is en hoe een dag van een Afdelingshoofd bedrijfsvoering gemeente eruitziet.

Wat doet een Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente?

Een Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente is verantwoordelijk voor het efficiënt en effectief laten verlopen van de bedrijfsprocessen binnen een gemeente. Deze functie vereist zowel strategisch als operationeel inzicht. 
Het afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente is belast met het ontwikkelen en implementeren van beleid op het gebied van financiën, personeelszaken, inkoop en facilitaire dienstverlening. Ze dragen bij aan de organisatieontwikkeling door processen te optimaliseren, kostenbesparingen te realiseren en de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren.

Een afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente heeft verschillende taken, waaronder: 

  • Leiding geven aan medewerkers binnen de afdeling Bedrijfsvoering; 
  • Adviseren van het managementteam over financiële en bedrijfsmatige vraagstukken; 
  • Ontwikkelen en implementeren van beleid op het gebied van personeelszaken, inkoop en facilitaire dienstverlening; 
  • Samenwerken met andere afdelingen binnen de gemeente om processen te optimaliseren. 

Waarom werken voor een gemeente?

De lokale overheid onderscheidt zich onder andere van het bedrijfsleven, op het gebied van flexibiliteit, complexiteit en een verantwoordelijkheidsgevoel.
Werken bij een gemeente betekent dat je ruimte hebt om je werk zelfstandig in te richten, dit maakt je werkzaamheden en de invulling daarvan erg afwisselend. Daarnaast zijn de financiële vraagstukken relatief complex, wat het werken als financial uitdagend maakt. Het werken bij de gemeente kent ook een grote maatschappelijke betrokkenheid.  

Welke opleiding heeft een Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente nodig?

Om als afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente aan de slag te gaan, zijn er bepaalde vereisten waar je aan moet voldoen. Vaak wordt er gevraagd naar een relevante HBO- of WO-opleiding, bijvoorbeeld Bedrijfskunde of Bestuurskunde en aantoonbare ervaring in leidinggeven en het aansturen van teams. 

Welke training en opleiding kan een Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente volgen?

Als Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente is het van groot belang om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Een goede training en opleiding kunnen je helpen om je functie nog beter uit te voeren. Hieronder bespreken we welke trainingen en opleidingen geschikt zijn voor Afdelingshoofden bedrijfsvoering. 

Opleiding Bestuurskunde 

Een van de meest relevante opleidingen voor een Afdelingshoofd bedrijfsvoering is Bestuurskunde. Deze opleiding richt zich op het besturen van publieke organisaties, zoals gemeenten. Tijdens deze opleiding leer je onder andere over beleidsvorming, managementtechnieken en juridische aspecten binnen de publieke sector. Het biedt een brede basis die goed aansluit op jouw functie als Afdelingshoofd bedrijfsvoering. 

Cursus Financieel Management 

Een andere waardevolle training voor Afdelingshoofden bedrijfsvoering is een cursus Financieel Management. Als verantwoordelijke voor de financiële zaken binnen de afdeling is het belangrijk om over gedegen financiële kennis te beschikken. Een cursus Financieel Management kan je helpen om beter inzicht te krijgen in budgettering, financiële planning en rapportage. Dit stelt je in staat om jouw afdeling efficiënter te beheren en verantwoording af te leggen aan het management.

Training Strategisch Management 

Als Afdelingshoofd bedrijfsvoering is het essentieel om een strategische visie te hebben voor de afdeling. Een training Strategisch Management kan je helpen bij het ontwikkelen van deze visie en het formuleren van concrete doelen en acties. Deze training richt zich op het analyseren van de externe omgeving, het identificeren van kansen en bedreigingen, en het vertalen hiervan naar een strategisch plan voor de afdeling. 

Naast bovengenoemde opleidingen en trainingen zijn er nog tal van andere mogelijkheden die specifiek gericht zijn op de functie van Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente. Het is belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling en op de hoogte te blijven van relevante trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. 

Kortom, als Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente zijn er diverse trainingen en opleidingen die je kunt volgen om je kennis en vaardigheden verder uit te breiden. Onder andere een opleiding Bestuurskunde, een cursus Financieel Management en een training Strategisch Management kunnen van grote waarde zijn voor jouw functie. Blijf investeren in jezelf en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen het vakgebied, zodat je optimaal kunt presteren als Afdelingshoofd bedrijfsvoering.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met Nancy op om alle mogelijkheden te bespreken. Stel jouw opleidings- of ontwikkelvraag per mail aan Nancy Brussel of neem vrijblijvend telefonisch contact met haar op via 085-2500342. 

Hoe ziet een dag van een Afdelingshoofd bedrijfsvoering eruit?

Als afdelingshoofd bedrijfsvoering heb je een belangrijke rol binnen de organisatie. Je bent verantwoordelijk voor het efficiënt en effectief laten verlopen van de bedrijfsprocessen. Een typische werkdag als afdelingshoofd bedrijfsvoering omvat verschillende taken en verantwoordelijkheden. 

Ochtend 
De ochtend begint vaak met het doornemen van e-mails en het plannen van de dag. Als afdelingshoofd bedrijfsvoering ben je constant bezig met het monitoren en bijsturen van processen om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft draaien. Je hebt regelmatig overleg met andere afdelingen om knelpunten op te lossen en verbeteringen door te voeren. 
Daarnaast houd je je bezig met het aansturen en coachen van medewerkers binnen jouw afdeling. Je zorgt ervoor dat zij goed op de hoogte zijn van hun taken en verantwoordelijkheden, en biedt ondersteuning waar nodig.

Middag 
Tijdens de middag ben je vaak betrokken bij projecten en besprekingen. Als afdelingshoofd bedrijfsvoering werk je samen met andere afdelingen aan het optimaliseren van processen en het implementeren van nieuwe systemen of werkwijzen. Je analyseert data en rapportages om inzicht te krijgen in de prestaties van de afdeling en stuurt waar nodig bij.

Avond 
De werkdag eindigt meestal met het afronden van lopende taken en het voorbereiden van vergaderingen voor de volgende dag. Als afdelingshoofd bedrijfsvoering ben je vaak betrokken bij strategische besluitvorming en rapporteer je aan het managementteam over de voortgang en resultaten van de afdeling. 

In deze rol is het belangrijk om stressbestendig te zijn, goed te kunnen plannen en organiseren, en communicatief sterk te zijn. Een afdelingshoofd bedrijfsvoering draagt bij aan een efficiënte bedrijfsvoering en zorgt ervoor dat alle processen binnen de organisatie soepel verlopen. 

Wat is het salaris van een Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente?

Het salaris van een Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente is afhankelijk van het loongebouw, die afhangt van de grootte van een organisatie. Naast een goed salaris, is een uitdagende baan met veel ruimte voor initiatief en zelfontplooiing belangrijk.

Belangrijk om te vermelden is dat je bij de start als Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente meestal een tijdelijk contract krijgt, dat bij goed functioneren wordt omgezet naar een vast contract.  

Het salaris van een Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente varieert tussen schaal 12 en schaal 14. Dat betekent minimaal een salaris van €4.781,- en maximaal €7.659,- bruto per maand (bij 36 uur per week). Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring. Lees hier als je meer wil weten over de exacte schaalniveaus. 

Daarnaast ontvang je als Afdelingshoofd bedrijfsvoering gemeente een maandelijkse opbouw van een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% over je salaris. Dit IKB (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering) kun je fiscaal voordelig inzetten voor een aantal zaken, zoals het kopen van extra verlof, de uitruil woon-/werk kilometers of de aanschaf van een nieuwe fiets. Je kunt tevens kiezen voor het laten uitbetalen van je keuzebudget.  

Hoeveel uur per week werkt een Afdelingshoofd bedrijfsvoering?

Gemiddeld werkt een Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een gemeente 32 tot 36 uur per week. 

Hoe word je Afdelingshoofd bedrijfsvoering?

Als je geïnteresseerd bent in een carrière als afdelingshoofd bedrijfsvoering bij de gemeente, zijn er bepaalde stappen die je kunt nemen om je kansen te vergroten. Het is een verantwoordelijke en veelzijdige functie waarbij je verantwoordelijk bent voor het beheer en de optimalisatie van de bedrijfsvoering binnen de gemeentelijke organisatie.

Opleiding en ervaring 
Een belangrijk aspect om afdelingshoofd bedrijfsvoering te worden, is het hebben van relevante opleiding en ervaring. Een afgeronde hbo- of universitaire opleiding op het gebied van bedrijfskunde, economie of bestuurskunde kan een goede basis leggen voor deze functie. Daarnaast is het ook belangrijk om ervaring op te doen in relevante functies binnen de gemeentelijke sector of andere organisaties waarbij financiële en operationele processen centraal staan. 

Ontwikkeling van vaardigheden 
Naast opleiding en ervaring zijn er bepaalde vaardigheden die van essentieel belang zijn voor een afdelingshoofd bedrijfsvoering. Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, zijn cruciaal om effectief te kunnen samenwerken met verschillende stakeholders binnen en buiten de gemeente. Daarnaast moet je ook analytisch en probleemoplossend vermogen hebben om complexe vraagstukken op te lossen en strategische beslissingen te nemen. 

Netwerk opbouwen 
Een ander aspect dat kan bijdragen aan het worden van afdelingshoofd bedrijfsvoering is het opbouwen van een relevant netwerk. Dit kan bereikt worden door deel te nemen aan vakverenigingen, conferenties en andere evenementen binnen het werkveld van bedrijfsvoering. Het hebben van een goed netwerk kan niet alleen waardevolle contacten opleveren, maar ook mogelijkheden bieden voor verdere professionele ontwikkeling.

Het worden van afdelingshoofd bedrijfsvoering bij de gemeente vereist een combinatie van relevante opleiding, ervaring, vaardigheden en het opbouwen van een netwerk. Door deze stappen te volgen en actief te werken aan je professionele ontwikkeling, vergroot je je kansen om deze verantwoordelijke functie te bekleden. 

Hoe kan ik solliciteren voor de functie Afdelingshoofd bedrijfsvoering bij een Gemeente?

Als je voldoet aan de vereisten qua opleiding, ervaring en vaardigheden, kun je solliciteren naar vacatures voor afdelingshoofd bedrijfsvoering bij gemeenten. Houd daarbij ook rekening met eventuele aanvullende eisen die gesteld kunnen worden, zoals kennis van wet- en regelgeving binnen de publieke sector. Indien mogelijk kun je ook proberen om intern door te groeien binnen de gemeentelijke organisatie door bijvoorbeeld eerst een andere functie binnen de bedrijfsvoering te bekleden. 

Senior Financieel Adviseur Fysiek Domein

Senior Financieel Adviseur Sociaal Domein en Dienstverlening

Programmacontroller Fysiek Domein en Veiligheid

Strategisch Adviseur Planning & Control

(Business) Controller

Financieel Adviseur

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?