Kodros verbindt financials aan gemeenten.

Financieel consulent gemeente

Een financieel consulent bij de gemeente speelt een essentiële rol in het beheren en monitoren van de gemeentelijke financiën. Benieuwd wat een Financieel consulent gemeente nog meer doet? Lees hieronder meer of neem contact met ons op.

Wat doet een Financieel Consulent Gemeente?

Een financieel consulent bij de gemeente speelt een essentiële rol in het beheren en monitoren van de gemeentelijke financiën. Naast het opstellen en controleren van budgetten, voert hij of zij ook financiële analyses uit, adviseert interne stakeholders over financiële aangelegenheden en ondersteunt bij het maken van belangrijke financiële beslissingen.

 • Opstellen en controleren van budgetten: Het opstellen en controleren van budgetten is een cruciale taak. Door een grondige analyse van de behoeften en doelen van verschillende afdelingen binnen de gemeente, kan er een realistisch budget worden opgesteld. 
 • Financiële analyses uitvoeren: Een ander belangrijk aspect van het werk als financieel consulent is het uitvoeren van gedegen financiële analyses. Door nauwkeurig naar inkomsten- en uitgavencijfers te kijken, kan de consulent trends identificeren, potentiële risico’s signaleren en mogelijke besparingsmogelijkheden ontdekken. Deze analyses bieden waardevolle inzichten die kunnen worden gebruikt om financiële strategieën en beslissingen te ondersteunen.
 • Adviseren van interne stakeholders over financiële aangelegenheden: Ook ben je verantwoordelijk voor het adviseren van interne stakeholders, zoals afdelingshoofden en het managementteam, over financiële aangelegenheden. Dit omvat het verstrekken van gedetailleerde rapporten en analyses, het uitleggen van complexe financiële concepten en het geven van advies over de haalbaarheid en impact van verschillende projecten of investeringen.
 • Het beheren en monitoren van de gemeentelijke financiën: Een belangrijke verantwoordelijkheid van een financieel consulent bij de gemeente is het beheer en de monitoring van de gemeentelijke financiën. Dit omvat het controleren van inkomsten- en uitgaventransacties, het bijhouden van rekeningen, het beheren van budgetten en ervoor zorgen dat alle financiële processen voldoen aan wettelijke vereisten. 
 • Ondersteunen bij het maken van financiële beslissingen: Als expert op financieel gebied speel je een belangrijke rol bij het ondersteunen bij het maken van belangrijke financiële beslissingen. Dit kan variëren van het evalueren van de financiële impact van beleidsvoorstellen tot het adviseren over investeringen en het identificeren van potentiële kostenbesparingen. 

Spreken deze taken jou aan? Bekijk dan hier onze vacatures? Wanneer er geen geschikte vacature beschikbaar is, kan je ook altijd direct contact op nemen met Nancy 085-2500342. Zij kan helpen om te kijken naar eventuele andere mogelijkheden.  

Vereisten voor een Financieel Consulent Gemeente

 Om als financieel consulent bij de gemeente aan de slag te gaan, dienen er bepaalde vereisten te worden voldaan. Enkele veelvoorkomende vereisten zijn:

 • Een afgeronde opleiding in de richting van finance of bedrijfseconomie;
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving met betrekking tot gemeentefinanciën;
 • Analytisch vermogen en goede cijfermatige vaardigheden;
 • Communicatieve vaardigheden om effectief te kunnen samenwerken met interne stakeholders binnen de gemeente.

Waarom aan de slag als Financieel Consulent Gemeente

Er zijn verschillende redenen om aan de slag te gaan als Financieel Consulent bij de gemeente:

 • Betrokkenheid bij de lokale gemeenschap: Je bent direct betrokken bij het welzijn van je lokale gemeenschap. Door de gemeente te helpen met budgettering, schuldenbeheer en belastingadvies draag je bij aan het versterken van de economische stabiliteit van jouw gemeente.
 • Diversiteit in werkzaamheden: Het werken als consulent bij de gemeente biedt een gevarieerd takenpakket. Je zult dagelijks bezig zijn met het analyseren van financiële gegevens, het opstellen van rapportages en het geven van advies aan individuen en bedrijven. Daarnaast werk je samen met collega’s binnen verschillende afdelingen, waardoor je ook kunt leren van andere disciplines binnen de gemeente.
 • Carrièremogelijkheden: Werken als consulent bij de gemeente biedt goede carrièremogelijkheden. Je kunt doorgroeien naar leidinggevende functies, waarbij je verantwoordelijk wordt voor het aansturen en coachen van een team van financieel consulenten. 
 • Stabiliteit en zekerheid: Een baan bij de gemeente biedt vaak stabiliteit en zekerheid. Gemeentes hebben meestal een stabiele financiële basis, waardoor er minder kans is op ontslag of faillissement in vergelijking met banen in de private sector. 

Spreekt dit aan? Bekijk hier onze vacatures voor werken bij de gemeente of neem direct contact op met Nancy 085-2500342

Afsluitend

Een financieel consulent bij de gemeente speelt een cruciale rol bij het beheren en monitoren van de gemeentelijke financiën. Door het opstellen en controleren van budgetten, het uitvoeren van financiële analyses, het adviseren van interne stakeholders, het beheren en monitoren van de gemeentelijke financiën, en het ondersteunen bij het maken van belangrijke financiële beslissingen, draagt een financieel consulent bij aan de financiële stabiliteit en groei van de gemeente.

Om als financieel consulent aan de slag te gaan, zijn onder andere een afgeronde opleiding in finance of bedrijfseconomie, kennis van relevante wet- en regelgeving met betrekking tot gemeentefinanciën, analytisch vermogen en goede cijfermatige vaardigheden vereist.

Werken als financieel consulent bij de gemeente biedt verschillende voordelen, zoals directe betrokkenheid bij de lokale gemeenschap, diversiteit in werkzaamheden, carrièremogelijkheden, stabiliteit en zekerheid, evenals voldoening en impact door mensen te helpen hun financiële situatie te verbeteren.

Lijkt het werken als Financieel Consulent voor de gemeente iets voor jou? Neem dan contact met ons op of bel direct met Nancy 085-2500342.

“Ik heb Kodros leren kennen als een bijzonder bureau. De persoonlijke en betrokken benadering spreekt mij erg aan. Dankzij het grote netwerk van Kodros nu werkzaam bij een gemeente met als aandachtsgebied het sociaal domein.”
Frank
Senior Financieel Adviseur

De 4 stappen naar jouw nieuwe baam

1. Sollicitatie

Jij solliciteert op één van onze vacatures of je kiest voor een open sollicitatie.

2. Kennismaking

Wij zijn benieuwd naar de persoon achter het cv! Daarom maken we graag kennis met jou.

3. Sollicitatiegesprek

Er wordt een tweetal sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers gepland. Deze vinden op locatie of online plaats.

4. Contract

Zijn de opdrachtgever en jij enthousiast na de gesprekken? Dan krijg je een arbeidsovereenkomst aangeboden. 

Waarom kies je voor Kodros?

× Hoe kan ik je helpen?